Primavera Santos

Exposició a cura d'Ona Balló

Compartir

Carles Santos (1940-2017) és un autor inclassificable. A partir de la música, i més concretament del piano, la seva obra s’expandeix cap a múltiples formats. La transdisciplinarietat va ser la base de la seva pràctica i pensament, i avui el seu llegat continua fascinant-nos per la llibertat creativa que transmet.

Aquest 2024 celebrem l’obra polièdrica de Santos a Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures. Per a fer-ho possible, la Primavera Santosestarà vertebrada per una exposició que permetrà conèixer, recordar i aprofundir en la seva figura, resseguir les etapes fonamentals de les seves produccions, i també posar a la llum materials inèdits. En aquest sentit, és imprescindible la complicitat del fons Carles Santos a la Fundació Caixa Vinaròs.

 

L’obra de CarlesSantosestà travessada per l’amistat, la col·laboració i la inspiració d’autors i artistes de diferents generacions. Aquesta permanent contaminació entre llenguatges, a més de la proximitat real amb Vinaròs i la cultura popular, és essencial per pensar en el seu llegat, en la continuïtat. En aquest sentit, l’altre element central de la PrimaveraSantosés una reflexió col·lectiva sobre els processos de la creació artística, a través d’un fil de temes claus en l’obra deSantos. De l’aiguabarreig de les diferents idees i accions que sorgeixin s’està teixint una publicació i un festival de música i art sonor que convida la creació contemporània a dialogar ambSantos. Cadascú des de la seva mirada.

Ona Balló és historiadora de l’art, programadora de cinema i comissària. Les seves investigacions s’interessen pels entrecreuaments narratius entre música i imatge, amb una tesi en curs sobre la representació de l’espai sonor en la pintura romànica del Pirineu. Ha treballat en exposicions al Centre Pompidou, La Cinémathèque française, Le Fresnoy i el Bòlit de Girona. Ocasionalment s’encarrega de l’enregistrament sonor en rodatges.