La sextina de les ones

13.06.2019 Primària
Compartir

Amb ‘La sextina de les ones’ volíem fer un homenatge a Joan Brossa amb els alumnes de cinquè de primària amb motiu de la celebració del centenari del poeta que tingué lloc durant el 2019. El repte era molt gran ja que l’estructura de les sextines és molt complexa. El treball va resultar guanyador al Certamen dels Jocs Florals Escolars de Catalunya i es va publicar a l’espai d’Una mà de contes.

Com a síntesi del nostre treball i pensant que, tal com diu Jaume Plensa, vibrem en un tot, hem fet un poema titulat ‘La sextina de les ones’. Les sextines són un tipus de poema que ja es feien a l’època medieval. La feien servir els trobadors que de castell en castell explicaven històries reals o inventades. Tal com explica el professor de literatura Sr. Josep Bargalló a l’article “La sextina, mètrica i matemàtica: d’Arnaut Daniel a Joan Brossa” aquesta forma poètica difícil i complexa ha inspirat poetes de totes les èpoques.

El poema parteix de sis paraules bisíl·labes que faran de mots-rima. En el nostre cas, les paraules han estat escollides de la pluja d’idees a l’entorn de les ones i de les vibracions que hem treballat. El poema té set estrofes: sis són sextets i el darrer és un tercet. A la manera de Brossa cada sextet comença amb un vers de set síl·labes i continua amb sis versos de deu síl·labes. En la darrera estrofa  del tercet apareixen totes les paraules-rima. L’estructura és aquesta:

1er sextet         2on     3er     4rt     5è     6è

mot-rima A       F         C         E        D       B

mot-rima B       A         F         C        E        D

mot-rima C       E         D         B        A        F

mot-rima D       B         A         F        C        E

mot-rima E       D         B         A        F        C

mot-rima F       C          E         D       B        A

El tercet de tornada inclou les paraules-rima així:

Tornada

(A) B

(C) D

(E) F

Els nois i les noies van confegir una sextina plena d’imatges suggerents essent fidels a l’estructura del poema.

Patrici Batalla

Docent a l’Escola Cooperativa El Puig Esparreguera

També et pot interessar