La veu submergida

De Maria Palma Borràs

Compartir

Espectacle multidisciplinar que posa en diàleg el circ i el moviment amb un medi poc habitual, l’aigua. Una gran peixera plena d’aigua serveix de pretext per parlar de silencis, barreres i superacions. És un camí a les profunditats del subconscient a través de l’experiència de l’apnea on l’espai sonor i lumínic en son també protagonistes. Una peça que investiga el moviment corporal amb relació a la respiració, el pes, a la veu i a l’element de l’aigua.

Projecte seleccionat en la primera convocatòria de projectes escènics del Centre de les Arts Lliures l’any 2021, en la categoria de laboratori de poesia escènica. Maria Palma ha estat recentment guardonada com a millor artista emergent  als Premis Zirkòlika 2024.

Aquesta proposta gira entorn de la respiració com a experiència humana bàsica entre l’individu i la totalitat, com a frontissa entre el poder i la feblesa, relacionats amb l’emissió de la veu i, referint-nos més aviat a la seva explicació fisiològica, com a frontissa entre el moviment i la quietud.

L’espectacle se situa en un temps, ara, i en un espai, les profunditats d’una dona que busca entendre la seva pròpia identitat.

L’apnea com a pràctica de risc, la constant relació amb l’element de l’aigua i el moviment acro aquàtic dins i fora de la peixera, fan d’aquest espectacle una peça de circ no convencional.

Durant l’apnea el cos activa uns mecanismes per subsistir sota l’aigua, transmetent oxigen entre cèl·lules de la manera més eficient possible. El cos, doncs, troba la manera de reorganitzar-se, acompanyat de la ment, que queda en blanc, allunyant-nos d’aquesta acceleració constant del ritme en què vivim, que ha convertit l’aire en irrespirable.

Una coproducció de Maria Palma Borràs i la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures. Amb la col·laboració de l’Espai d’Acompanyament de La Central del Circ, el programa de suport a la creació de FiraTàrrega i el Festival Cantilafont/Cardant Cultura.

Maria Palma
Artista multidisciplinar, amant de la música, alumna de l’Escola Massana, exnedadora de natació sincronitzada i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (2012). L’any 2013 s’inicia en les arts del circ a l’escola Rogelio Rivel de Barcelona i a la Codarts University of the Arts de Rotterdam, on s’especialitza en equilibris acrobàtics i bàscula i co-funda la companyia Madame Gaüc; un projecte que dura vuit anys i li permet desenvolupar-se a nivell artístic i humà.

Actualment, està immersa en una nova etapa creativa en format solo, La veu submergida, en la que aposta per la fusió de disciplines com a forma d’impulsar la innovació i la recerca de nous llenguatges.