#BROSSALÍCIA
Els alumnes de primer de batxillerat de l’Escola Sant Miquel dels Sants de Vic han desenvolupat un projecte educatiu molt interessant durant el curs 2014-2015 en què han explorat les connexions existents entre la poesia experimental de Joan Brossa i el món imaginari de Lewis Carroll. La iniciativa va néixer de l’interès de les professores, que cada any treballen intensament la poesia brossiana, i de la celebració dels 150 anys de l’obra “Alícia al país de les meravelles” de Carroll. La plataforma educativa CCCB Educació ha donat suport al projecte.
Per tal d’introduir la temàtica als alumnes, les professores van presentar les avantguardes a Europa i a Catalunya d’una forma molt lúdica tot proposant un concurs de preguntes que va fomentar la participació activa i l’interès de l’alumnat. Arran d’aquesta primera aproximació, els alumnes varen aprofundir en la vida de Joan Brossa i en les possible connexions que podien establir-se entre el poeta català i l’escriptor anglès.
Com cada any, al mes de desembre els alumnes realitzaren una sortida a Barcelona amb l’objectiu de descobrir l’empremta del poeta al carrer a partir de la descoberta d’alguns dels seus poemes urbans. La ruta va finalitzar a la seu de la Fundació on vàrem explicar-los les dues instal·lacions de l’autor que hi ha a La Seca Espai Brossa: “L’empleat” i “El despullament”. Durant aquell dia, a més, vàrem seguir a Twitter el desenvolupament de la ruta monotoritzant l’etiqueta #ItinerariBrossa. A partir de l’experiència viscuda els alumnes varen elaborar un reportatge fotogràfic a Instagram, varen fer ús de les tècniques d’animació i, fins i tot, varen crear una ruta brossiana mitjançant l’aplicació Tramsloc.
Des de l’aula, i per tal de continuar explorant i experimentant amb l’obra de Brossa, els alumnes varen realitzar diversos tipus de videocreacions: un vídeo transmèdia, un muntatge dramàtic o l’animació de diversos poemes de l’autor en són alguns exemples. A la vegada, es varen atrevir a experimentar amb la realitat augmentada i, fins i tot, amb la tecnologia en tres dimensions.
Els resultats del projecte es varen fer visibles amb una exposició de poesia visual que els alumnes varen comissariar i inaugurar dissabte 7 de març a la sala d’actes de l’escola. De fet, hi vàrem assistir i vàrem poder gaudir d’un treball esplèndid i d’uns estudiants atents i molt il·lusionats amb els resultats assolits.
Només podem felicitar els alumnes per la creativitat i l’esforç desenvolupat durant tots aquests mesos i encoratjar les professores a continuar fomentant l’interès per la literatura i la poesia des de la innovació i l’exploració permanent de noves vies d’aprenentatge.