Una creació de Laura Ginés
Projecte guanyador de PostBrossa 2022-2023
- L’artista audiovisual Laura Ginés inaugura Grafia animada per a després del diluvi, una obra visual interactiva en la qual un piano accionat pel visitant esdevé un film. La instal·lació forma part d’un projecte fílmic ja iniciat per l’artista sobre L’Arca de Noè, suite per a piano del compositor Xavier Montsalvatge.
- Grafia animada per a després del diluvi és un dels tres projectes guanyadors de la convocatòria oberta PostBrossa 2022-2023, junt amb Coses que fan crack, de Pere Llobera, i Mevaveu, de Laura Llaneli.
Grafia animada per a després del diluvi és una peça audiovisual que activa el mateix espectador. La seva interacció amb el teclat de piano situat enmig d’una sala i encarat a una projecció a tall de partitura, és allò que marcarà el ritme i ordre de la reproducció del film que es projectarà al seu davant. Cada visionament serà diferent.
La instal·lació forma part d’un projecte fílmic ja iniciat per l’artista sobre L’Arca de Noè, suite per a piano del compositor Xavier Montsalvatge. Una peça en la qual la música activa ficcions i la mirada aïlla relats sobre perplexitat i incomunicació en el paisatge urbà d’una ciutat flotant.
El context actual reposiciona i fa oportuna la narració: ha deixat de ploure, el món que coneixíem ha canviat. La terra inundada és la protagonista de la part de la història que aquí es presenta; és contenidor, pròleg o epíleg de totes les històries d’aïllament urbà possibles. I és un relat que l’espectador visiona com si l’escrivís.
La proposta vol posar accent en l’encreuament entre disciplines o en la seva dissolució; la música es pot escriure amb paraules o dibuixant, el relat visual pot brollar del gest d’un pianista.
Desenvolupada gràcies a un dels Ajuts Kreas 2021, la instal·lació es va presentar per primera vegada al Museu d’Història de Girona en la Sala Cisterna, el Dia Internacional de l’Art, l’abril del 2022.
Grafia animada per a després del diluvi és un dels tres projectes guanyadors de la convocatòria oberta PostBrossa 2022-2023, junt amb Coses que fan crack, de Pere Llobera, i Mevaveu, de Laura Llaneli.
LAURA GINÈS BATALLER
Graduada en art, disseny i narració visual. Cineasta independent, codirectora d’un estudi de gràfica animada, és professora col·laboradora a la UPC (Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia), UOC, i Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona.
A mig camí entre el cinema experimental i la narració visual animada, la seva obra hibrida sempre llenguatges gràfics, i busca en el que és quotidià petites ficcions que puguin formar part d’una biografia més col·lectiva. Alguns dels seus films formen part de l’Arxiu Xcèntric, el programa de cinema experimental del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona); i s’han projectat en centres de referència internacional com la San Francisco Cinematheque, l’Anthology Film Archives de Nova York o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid. Dins l’àmbit local, ha estat autora convidada a la Filmoteca de Catalunya, Zumzeig Cinema Cooperativa i a Cranc, cinema i videoart a L’Automàtica.
També exerceix com a docent i divulgadora d’animació experimental per a equipaments culturals (CCCB Departament de Mediació i Xcèntric, Fundació Antoni Tàpies, Matadero Madrid, Arteleku a San Sebastián) i ha participat com a ponent en centres de formació artística com LAV Madrid, Kunsthochschule für Medien Köln (Colònia), Akademia Sztuk Pięknych (Wrocław), o Academy of Fine Arts Vienna.
Pàgina web de l’artista