Les planàries i les tènies

de Jose Begega

Compartir

Una instal·lació que parasita l’Espai X de La Brossa a través de la veu i el so i el converteix en un organisme viu, dotant-lo d’una ànima que respira. El projecte fa dialogar cos i veu per parlar de relacions afectives, i proposa un viatge pel dolor, la violència i el trauma.
Les planàries i les tènies és un dels tres projectes guanyadors de la convocatòria oberta PostBrossa 2023.

Aquesta instal·lació treballa al voltant del concepte de testimoniatge, mostrant com n’és de difícil contenir l’energia quan enunciem experiències que ens toquen afectivament o ens fan mal. Des d’una perspectiva queer, anarquista i sadomasoquista dels cossos, l’artista intenta sostenir el discurs sense que li tremoli la veu. Aquesta sona com un crit de dolor i protesta davant les violències que ha sofert inferint en la seva identitat.
Uns tubs de PVC recoberts de miceli -estructura dels fongs similar a una arrel- ocupen l’Espai X i es connecten a les canonades de La Brossa complint una doble funció: amplificar la veu de l’artista durant recitals, balls i lectures de text; i substituir el seu cos a manera d’instal·lació quan no es trobi en aquest espai.

Jose Begega (Oviedo, 1982)
La seva és una mirada interessada pel plaer, el dol, la vergonya, el trauma, la patologització i l’estigma del que ell entén com a “personatges secundaris”. Performa una identitat dubtosa i mutable que fa que el seu treball qüestioni la noció de “realitat”.
Jose Begega es un artista asturià, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, Màster en Producció Artística i Investigació per la Universitat de Barcelona. És o ha estat actor porno, treballador sexual i artista visual.