El projecte Variacions amb l’Institut Escola Mirades

05.04.2023 Servei educatiu
Compartir      
poema estudiant escola mirades per al projecte variacions

Variacions és un programa del departament d’Educació i Mediació del Centre de les Arts Lliures que vol acostar les pràctiques artístiques contemporànies al món educatiu, fent accessibles els seus llenguatges i treballant en el disseny conjunt de projectes i assignatures que s’adaptin a les necessitats dels centres. Al llarg del curs escolar, artistes residents al Centre de les Arts treballen amb una escola de primària o secundària i duen a terme propostes híbrides entre l’art i la pedagogia, tot servint d’acompanyament a l’equip docent així com vinculant les accions a la programació de La Brossa de cada temporada. El programa es desplega en tres itineraris artístics: Variacions Visuals (poesia visual), Variacions Poesia (poesia escrita i oral) i Variacions Arts en Viu (poesia d’acció).

Durant el curs escolar 2022-2023 i a l’itinerari de Poesia, el Centre de les Arts Lliures ha treballat amb l’Institut Escola Mirades, del barri del Carmel, en el co-disseny de l’assignatura trimestral “Paraula i acció”, una optativa de poesia i oralitatper a alumnes de 1r d’ESO. Els objectius de l’assignatura són tres:

  • Conèixer l’herència i la memòria de la tradició poètica catalana i d’arreu.
  • Aprendre composició i formes d’expressió escrita a partir de tècniques com l’autoficció i la transducció de textos, el treball amb la metàfora i el simbolisme o la fragmentació de la narrativa.
  • Comunicar de manera oral un poema original i inèdit de cadascú, davant de les companyes i les famílies.

 

Els resultats de la col·laboració s’han mostrat al final de cada trimestre. A finals del primer, es va dur a terme un recital de poesia elaborada pels estudiants amb gran sensibilitat. Al final del segon, un segon recital i una publicació autoeditada amb les llibretes d’exercicis generats perls estudiants.

En el projecte hi han col·laborat la poeta i filòsofa Raquel Pena i la il·lustradora Núria Inés.  Pena ha impartit tallers de creació poètica i recitació als alumnes de l’assignatura. I Inés ha elaborat una relatoria gràfica del procés que es farà públic en breu.

També et pot interessar