La Brossa presenta el primer festival ‘Exorcismes. Patrimoni i performativitat’ i apareixen els fantasmes de Joan Brossa

31.01.2025 Arts visuals
Compartir      

“Si vols tenir un gran èxit, fes un festival de merda que hi aniran totes les mosques”

El passat cap de setmana 25 i 26 de gener, a la Brossa va tenir lloc un esdeveniment singular: una congregació d’artistes que es van dedicar a exorcitzar i invocar el patrimoni material i immaterial de Joan Brossa. Va ser un èxit de públic, de crítica i, el més important de tot, ens ho vam passar molt bé.

Exorcismes. Patrimoni i performativitat és un projecte transversal de la Brossa que es planteja treballar des de la indisciplina i sense jerarquies entre diferents arts per posar a disposició de la creació contemporània el patrimoni material i immaterial de Joan Brossa. Així doncs, hem incentivat una manera de fer brossiana: el gest i l’actitud radical vers la creació artística.

Als artistes convidats se’ls va posar el repte de fer una lectura pròpia de l’obra de Brossa, que van poder prendre lliurament, a través de l’escenificació, la performance o l’acció. Provinents de l’escena, les arts visuals, l’art sonor o la poesia experimental, els artistes han dibuixat un ampli ventall d’imaginaris i repercussió ben diferents per a un públic que s’ha atrevit a deixar-se portar per allò fascinant i, a voltes, potser irreverent.

Juana Dolores amb Qui diu foc, diu flama; les recreacions fantasmagòriques de Los Detectives; el cabaret d’Alba Rihe; la Commedia d’Allarte de Júlia Barbany i Núria Coromines; les peces sonores a partir dels poemes objecte de Brossa per part de Guillem Llotje; el karaoke del centaure Jaume Clotet i, finalment, la nit de vetlla oficiada per Oriol Sauleda i Arnau Musachs (amb la col·laboració d’Enric Casassas) van acabar de configurar un cap de setmana complet, a vegades inversemblant, amb visites d’ultratomba i energies singulars. Marta Pazos i Raül Refree també formen part d’aquest programa, tot i que una la vam poder veure al mes de novembre i l’altre, fins al juny, no sabrem què ens proposa.

Oriol Puig Taulé, des de Núvol, en fa una crònica detallada i declara “el que tinc clar és que aquest cicle d’Exorcismes s’hauria de programar cada any, amb artistes diferents”. Els seus desitjos son ordres i ja comencem a treballar-hi.

 

També et pot interessar