Masterclass sobre el procés creatiu amb Marina Otero
Dins el marc de l’Escola Brossa, Marina Otero estarà al Centre de les Arts Lliures per presentar un programa doble format per una ponència, fins ara inèdita, i una lectura de textos propis. Per culminar s’obrirà una conversa entre l’artista i el públic assistent.
SINOPSI
Com es pot transformar el dolor en una posada en escena?, va ser la pregunta que em vaig fer en una de les meves primeres obres.
Com va dir Hervé Guibert, “Calia que sorgís la desgràcia perquè sorgís aquest llibre”. És difícil teoritzar sobre la pràctica pels que creem quan hem perdut el control. Enmig del que ens turmenta, estem allà, caòticament prestant atenció a les coses per portar el dolor al text, al cos, al muntatge.
Cesare Pavese escriu “Poetitzar és una ferida sempre oberta”. En l’ofici de morir ens anem creant a nosaltres mateixos en cada muntatge. Aquest és el treball.
En aquesta masterclass intentaré ordenar el caos perquè el dolor tingui la seva tècnica de salvació: l’escriptura, l’obra, la dansa, la vida…
MARINA OTERO
És directora, intèrpret, autora i docent. Actualment resideix i viu a Madrid. Ha creat el projecte Recordar para vivir, basat en construir una obra interminable sobre la seva pròpia vida. Andrea (2012), Recordar 30 años para vivir 65 minutos (2015), Fuck Me (2020), Love Me (2022) i Kill Me (2024) formen part d’aquest projecte etern que acabarà el dia de la seva mort. Els seus espectacles han recorregut el món; s’han presentat a Alemanya, Espanya, Itàlia, França, Suïssa, Portugal, Singapur, Dinamarca, Bèlgica, Àustria, Grècia, Polònia, Israel, Sarajevo, Perú, Xile, Colòmbia, Mèxic, Brasil, Uruguai i Argentina. Amb l’obra Fuck Me obté el Premi del Públic ZKB —Theater Spektakel 2021—, Zuric. Amb Recordar 30 años para vivir 65 minutos guanya el premi a la Millor Direcció en Dansa a la Biennal d’Art Jove 2016 (Buenos Aires). Amb 200 golpes de jamón serrano obté el premi Estrella de Mar (Mar del Plata). Com a docent, coordina tallers i seminaris de creació. Les seves propostes pedagògiques han estat rebudes a l’Argentina, França, Perú i Espanya.
CAST:
En el marco de la Escola Brossa, Marina Otero estará en el Centre de les Arts Lliures para presentar un programa doble compuesto por una ponencia, hasta ahora inédita, y una lectura de textos propios. Para culminar, se abrirá un diálogo entre la artista y el público asistente.
SINOPSIS
¿Cómo transformar el dolor en una puesta en escena? fue la pregunta que me hice en una de mis primeras obras.
Como dijo Hervé Guibert “Tenía que surgir la desgracia para que surgiera este libro”. Es difícil teorizar sobre la práctica para quienes creamos cuando hemos perdido el control. En medio de lo que nos atormenta, allí estamos, caóticamente prestándole atención a las cosas para llevar el dolor al texto, al cuerpo, al montaje.
Cesare Pavese escribe “Poetizar es una herida siempre abierta”. En el oficio de morir nos vamos creando a nosotros mismos en cada montaje. Ese es el trabajo.
En esta masterclass intentaré ordenar el caos para que el dolor tenga su técnica de salvación: la escritura, la obra, la danza, la vida…
MARINA OTERO
Es directora, intérprete, autora y docente. Actualmente reside en Madrid. Ha creado el proyecto Recordar para vivir, basado en construir una obra interminable sobre su propia vida. Andrea (2012), Recordar 30 años para vivir 65 minutos (2015), Fuck Me (2020), Love Me (2022) y Kill Me (2024) forman parte de este proyecto eterno que concluirá el día de su muerte. Sus espectáculos han recorrido el mundo y se han presentado en Alemania, España, Italia, Francia, Suiza, Portugal, Singapur, Dinamarca, Bélgica, Austria, Grecia, Polonia, Israel, Sarajevo, Perú, Chile, Colombia, México, Brasil, Uruguay y Argentina. Con la obra Fuck Me obtuvo el Premio del Público ZKB —Theater Spektakel 2021— en Zúrich. Con Recordar 30 años para vivir 65 minutos ganó el premio a la Mejor Dirección en Danza en la Bienal de Arte Joven 2016 (Buenos Aires). Con 200 golpes de jamón serrano recibió el premio Estrella de Mar (Mar del Plata). Como docente, coordina talleres y seminarios de creación. Sus propuestas pedagógicas han sido presentadas en Argentina, Francia, Perú y España.