

De Núria Guiu
En aquesta conferència performativa, Núria Guiu revisita els eixos centrals de la seva pràctica artística a través del concepte POV (Point of View). La conferència s’emmarca dins la publicació d’un llibre amb el mateix títol, el qual forma part de la col·lecció de monogràfics Paragrafies, impulsada pel Mercat de les Flors, l’Institut del Teatre i l’Editorial Comanegra.
POV (Point of view) és una recerca centrada en el punt de vista, és a dir, la perspectiva des de la qual s’observa, s’explica o es percep una realitat. A través d’aquest concepte, Guiu explora un cos posseït per una multiplicitat de cossos, imatges i imaginaris procedents de diferents temps i espais, ja siguin aquests reals o ficticis.
Des de figures mitològiques de l’època clàssica i dones histèriques del renaixement fins a icones de la cultura pop moderna o memes de l’era digital, el cos esdevé un espai de negociació entre la intèrpret i el públic. La imatge i el seu significat es redefineix constantment, no només a través de la mirada externa, sinó també mitjançant els diversos subjectes i subjectivitats que posseeixen la performer.
Amb l’objectiu d’allunyar-se de la típica fórmula de “he venido a hablar de mi libro”, la conferència no es proposa explicar el llibre, sinó performar-lo.
SINOPSIS
A POV (Point of View) Núria Guiu examina el punt de vista a través de les imatges —internes i externes— que configuren maneres de veure, de ser vistos, de representar-nos i de performar-nos. Més enllà del punt de vista de la mirada, de com ens representem i re-inventem a través de la imatge corporal, el Pov també s’aborda des d’una perspectiva ontològica del terme; un punt de vista implica una relació entre l’ésser que observa, l’ésser observat, i la realitat que es construeix a partir d’aquesta interacció.
Des d’una perspectiva no occidental, el punt de vista és una percepció que es desplega més enllà del cos humà. Viveiros de Castro, al seu llibre “La mirada del jaguar” (2013) explica que aquestes comunitats parteixen d’una ontologia que assumeix un punt de vista o subjectivitat no només pròpia dels humans, sinó també dels animals i dels esperits (o altres agències). És a dir, que no hi ha un subjecte i un objecte, sinó una diversitat de perspectives, de subjectivitats, de punts de vista que depenen del cos de cada ésser en relació amb el món.
NÚRIA GUIU
Núria Guiu Sagarra és ballarina i coreògrafa. La seva pràctica artística explora la relació entre els cossos, la imatge i les relacions de poder, des d’una mirada personal, sociocultural i especulativa. Els seus treballs investiguen les complexitats de la cultura contemporània des d’una perspectiva antropològica, especialment aquelles relacionades amb els entorns digitals, la memòria i l’afecte.
Els seus treballs s’han pogut veure en sales i festivals nacionals i internacionals com a l’Hau Hebbel Berlin i el Tanzfestival Rhein Main (Alemanya), la Biennale Lyon (França), l’Oktoberdans (Noruega), la Saal Biennale (Estònia), la Taiwan Dance Platform (Taiwan), el Batard Festival (Bèlgica) i el Festival Grec de Barcelona, entre d’altres. L’any 2022 va rebre el Premi Nacional de Cultura a Catalunya com a coreògrafa centrada en la relació entre la dansa i l’entorn digital des d’una perspectiva socioantropològica.
—
SOBRE “PARAGRAFIES”
La col·lecció “Paragrafies” és una col·laboració entre l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors i l’editorial Comanegra que té com a objectiu valorar, fer visible i transmetre el pensament coreogràfic i l’univers poètic i conceptual dels creadors de la dansa. D’una banda, aquesta col·lecció vol recollir el llegat dels artistes d’aquesta disciplina. I, d’altra banda, “Paragrafies” vol posar a l’abast de tothom el coneixement intel·lectual que neix i es construeix des de l’experiència compartida de coreògrafs i ballarins.
Entenent la dansa com a eina de creació i de pensament alhora, la col·lecció vol transmetre aquesta dualitat tot proposant als coreògrafs un exercici d’anàlisi i reflexió a propòsit de la seva obra, les seves eines i la seva recerca. Anteriorment, “Paragrafies” ha editat monogràfics sobre Andrés Corchero, Marina Mascarell, Cesc Gelabert i Pere Faura.