a cura de Xavi Lloses
Entenem per “músiques indòmites” aquelles músiques rabioses, indomables, fermes, insòlites, insolents o temeràries que necessiten ser-ho pels àmbits en què es mouen, ja que sovint són difícils de programar en els circuits habituals. Però alhora són altament necessàries i nodridores, perquè obren portes a noves músiques, llenguatges i horitzons.
A partir de la primavera, el cicle proposa seleccionar alguns artistes representatius dels diferents corrents d’aquestes músiques, amb criteris transversals i, alhora, intergeneracionals. La peculiaritat del cicle és que, en cadascuna de les seves sessions, reuneix a dos artistes, procurant que els binomis generin joc i aportin punts de vista complementaris o conceptualment contrastats d’aquestes músiques.
L’edició 2023 del cicle Músiques indòmites compta amb vuit artistes que, durant quatre sessions, duran a terme una petita intervenció sonora o mostra del seu treball i, en acabat, dedicaran un espai al diàleg amb el públic per compartir que viuen i com ho viuen per fer la música que fan o han fet… o allò que més els hi plagui compartir als i les assistents. És una oportunitat única de poder escoltar en viva veu aquests artistes indòmits.
Curador: Xavi Lloses Huguet (Lleida 1976)
Artista multidisciplinari, absort en la contínua exploració de tot fenomen sonor i musical, tangible o intangible. Des de l’acció conceptual, la instal·lació sonora o el vandalisme, com a piròman o pianista. Deambula per múltiples escenes i contexts on el so vibra, col·laborant amb un gran nombre d’artistes d’àmbits diversos. Realitza exposicions, instal·lacions sonores, concerts i enregistraments. Membre del col·lectiu “Nuboläris” de Sant Feliu de Guíxols, i integrant de la formació de música experimental per a grans estadis de consciència “Amb un dimoni a cada orella”. Capficat en cartografiar els extraradis boirosos de la música. Aquells confins on allò que anomenem música deixa de ser música i comença a ser quelcom inexplicable.
Mercè Capdevila
Artista interdisciplinària i compositora. S’endinsà en el camp de la música electroacústica en el desaparegut Laboratori Phonos. Amb una concepció plàstica del so, l’estira, l’estreny, l’arruga, el forada, l’esquinça… amb un llenguatge clar i translúcid defugint descripcions i complexitats. Compromesa en la recerca d’una música que troba a faltar descartant les que ja coneix.
Miquel Àngel Marín
Clarinetista de formació acadèmica (Conservatori de Barcelona i Hochschule für Musik Karlsruhe) que davant de l’aïllament centrípet de les illes granítiques disciplinàries, va a la recerca del punt de fuga centrífug de la barreja interdisciplinària dissolvent.
Dr. Truna
Des de 1980 és músic, compositor i acte-lutier. Per a aquesta ocasió es presenta amb dos clons de si mateix, que manipulen dues escultures sonores. Trio Truna (TX3) és un projecte híbrid impregnat de retro futurisme, patafísica i dadá. Dr.Truna a presentat les seves peces i projectes en diversos museus, festivals i cicles d’art d’Europa.
Ishak Benavides
Creador de música electrònica, artista sonor, dj i propietari de l’emissora de ràdio en línia TeslaFM. Actualment està experimentant amb sintetitzadors, pedals, samplers i cassettes. A la primavera publicarà “Ofrena Vernal” amb Oigovisiones Label, un disc conceptual entorn de la cultura pagana, en clau de ambient dron experimental i folklore tradicional fragmentat, sota un dels seus àlies, Johannes de Silentio.
Cabosanroque
Cabosanroque són Laia Torrents Carulla i Roger Aixut Sampietro. La seva feina es desenvolupa al voltant del so i les seves capacitats performatives. Busquen tensions entre disciplines com la música, el teatre, les arts visuals i el so per obrir marges i espais en conflicte . Les seves intervencions es serveixen de la tecnologia per qüestionar l’espai d’exhibició i els formats; també qüestionen l’espectador a l’hora d’habitar aquest espai, físic, temporal i conceptual; sonor i visual.
Han col·laborat amb Carles Santos, Perejaume, Rocío Molina, Marcos Morau, Frederic Amat, Pascal Comelade, El niño de Elche, Vinicio Capossela, Graciela Iturbide, entre altres.
Agnès Pe
Investigadora, docent i musicòloga autodidacta. Treballa d’una manera sempre espúria enfront dels models estètics heretats de la cultura romàntica tardana, agitant així els límits tan aparentment definits per les taxonomies imperants. L’atreu l’inusual i els referents culturals extrems, sempre buscant noves maneres de relacionar-se amb els elements que recompon. Pel que fa al sonor es maneja mitjançant l’atonalitat, melodies alterades i textures estridents.
Lolo & Sosaku
Lolo & Sosaku investiguen les possibilitats de l’escultura com a camp expandit. El nexe que uneix la seva obra és la cerca d’un objecte en contacte amb el seu entorn i amb l’espectador, un objecte que busca la fricció i la tensió, explorant la capacitat de crear nous significats.
La seva obra es mou entre diferents llenguatges artístics com l’escultura, la instal·lació l’art cinètic i la pintura, incorporant sovint música i so. El seu modus operandi és constituir-se com a subjecte i arribar des de la seva materialitat maquínica a la transcendència,
al misticisme i a allò desconegut.
Roc Jiménez de Cisneros (EVOL)
Artista barceloní integrant del grup de música per ordinador EVOL juntament amb Stephen Sharp. El seu treball explora els processos de deformació tant literals com metafòrics en música, peces gràfiques, instal·lacions de llum i assaigs. La seva música es basa en l’ús d’analogies espacials i volumètriques per plegar algunes de les seves icones culturals preferides.