La veu submergida
La veu submergida

De Maria Palma Borràs
Grec 2023 Festival de Barcelona

Compartir

La investigació sonora, la respiració i el moviment corporal en relació amb el pes són els protagonistes de La veu submergida, el nou muntatge en creació de Maria Palma que estrenem en el marc del Grec 2023 Festival de Barcelona.

Aquest projecte multidisciplinari va ser seleccionat en la primera convocatòria de projectes escènics del Centre de les Arts Lliures l’any 2021, en la categoria de laboratori de poesia escènica.

La veu submergida és una proposta multidisciplinària que posa en diàleg el circ amb un medi poc habitual, l’aigua. És un camí a les profunditats del subconscient a través de l’experiència de l’apnea on l’espai sonor i lumínic en són protagonistes. Una peça que investiga el moviment corporal amb relació a la respiració, al pes, a la veu i a l’element de l’aigua.

CONTEXTUALITZACIÓ DE L’OBRA
Aquesta proposta gira entorn de la respiració com a experiència humana bàsica entre l’individu i la totalitat, com a frontissa entre el poder i la feblesa, relacionats amb l’emissió de la veu i, referint-nos més aviat a la seva explicació fisiològica, com a frontissa entre el moviment i la quietud; “el nostre primer i darrer respir marca l’inici i el final de la vida. La primera respiració d’un nadó, percebuda pel seu plor, conté un significat simbòlic d’unir-se a la humanitat. És l’alè de la vida. Soc aquí, diu. Escolta’m. Sigues testimoni dels meus esforços d’existir i per comunicar. El darrer respir és ronc, irregular, forçat. O pot ser pràcticament imperceptible. Diu: estic abandonant la respiració, que és abandonar la vida. I entre la primera inhalació i la darrera exhalació hi té lloc tota la vida, contínuament pujant i caient, inhalant l’exterior i exhalant el que és innecessari, prenent i deixant anar”.
L’espectacle se situa en un temps, ara, i en un espai, les profunditats d’una dona que busca entendre la seva pròpia identitat. L’apnea com a pràctica de risc, la constant relació amb l’element de l’aigua, el moviment acro aquàtic dins i fora de la peixera o el concepte d’invertit, fan d’aquest espectacle una peça de circ no convencional.
Durant l’apnea el cos activa uns mecanismes per subsistir sota l’aigua, transmetent oxigen entre cèl·lules de la manera més eficient possible. El cos, doncs, troba la manera de reorganitzar-se, acompanyat de la ment, que queda en blanc, allunyant-nos d’aquesta acceleració constant del ritme en què vivim, que ha convertit l’aire en irrespirable.

BREU BIOGRAFIA
Maria Palma és artista especialitzada en circ. Amant de la música, alumna de l’Escola Massana, exnedadora de natació sincronitzada i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (2012). L’any 2013 s’inicia en les arts del circ a l’escola Rogelio Rivel de Barcelona i a la Codarts University of the Arts, Rotterdam, on s’especialitza en equilibris acrobàtics i bàscula amb Raimon Mató. Junts formen Madame Gaüc; un projecte que dura vuit anys i li permet desenvolupar-se a nivell artístic i humà. Ha format part de diversos projectes a nivell nacional i internacional i actualment, està immersa en una nova etapa creativa en format solo.