Bibliografia

Us proporcionem una selecció de llibres sobre Joan Brossa i sobre la seva obra en tots els registres, organitzada per nivells educatius, amb l’objectiu per promoure’n la lectura entre les noves generacions i fomentar-ne un coneixement més aprofundit sobre el poeta. Tots els llibres que hi figuren es poden trobar fàcilment tant a les biblioteques com a les llibreries.

Infantil

J. Barnés. El llapis màgic de Joan Brossa

Barcelona, La Galera, 2017 Conte sobre la vida i l’obra del poeta adreçat als més petits de la casa, il·lustrat per Roser Calafell. Conta unes pàgines d’activitats per treballar a casa.
Infantil

P. Molist. El Joan ha perdut la A. Barcelona, El cep i la nansa

Ajuntament de Barcelona, 2019 Relat que explora l’obra de Joan Brossa en un viatge ple de sorpreses cap a la recerca de la lletra A. Amb il·lustracions de Maria Beitia.
Primària

J. Barnés. Agafo una lletra i capgiro el món

Barcelona, Vegueta Ediciones, 2019 Publicació que recorre la trajectòria vital del poeta d’una forma molt amena i rigorosa. La publicació s’acompanya d’activitats, informacions complementàries, cites i poemes escrits del poeta.
Primària

Ll. Permanyer, Records Brossa x Brossa

Barcelona, Editorial La Campana, 1999. Llibre aparegut poc després de la mort de Brossa, és el resultat de la transcripció d’una sèrie de converses que el poeta mantingué amb Lluís Permanyer. El volum és un recorregut pels principals episodis de la vida del poeta, així com per les seves fílies i fòbies, per la qual cosa és una mena d’autoretrat.
Primària

J. Barnés, G. Bordons; D. Giralt-Miracle, Itineraris brossians

Barcelona, Fundació Joan Brossa / Ajuntament de Barcelona, 2019. El llibre localitza l’obra de Brossa a l’espai urbà, els espais que habità i on treballà així com altres indrets que tenen un vincle molt fort amb el poeta. El llibre s’articula en diferents itinerants. Aquesta edició és una versió revisada i ampliada del llibre publicat l’any 2006 amb el mateix títol.
ESO

J. Coca, Joan Brossa o el pedestal són les sabates

Barcelona, Editorial Ensiola, 2019. Reedició ampliada del primer llibre dedicat a Joan Brossa l’any 1971. Es tracta d’una llarga entrevista en què es ressegueix tota la trajectòria literària del poeta fins al moment. L’any 1992 es reedità amb un altre títol perquè s’hi incorporen alguns poemes inèdits i dues altres entrevistes realitzades el 1982 i el 1992.
ESO

Div. autors. Joan Brossa o la revolta poètica

Barcelona, Editat per Fundació Joan Brossa / Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya / Fundació Joan Miró, 2001. Catàleg de l’exposició celebrada a la Fundació Joan Miró l’any 2001 amb textos de nombrosos especialistes, sota la direcció de Manuel Guerrero. Inclou una biografia i bibliografies. N’existeix una versió en espanyol i una altra en anglès. Pot considerar-se una mena d’enciclopèdia Brossa pel nombre d’escrits sobre Brossa d’autors molt diversos.
Batxillerat

J. Marrugat. «El saltamartí» de Joan Brossa: Les mil cares del poeta

Tarragona, Arola Editors, 2009. Visió de tot Brossa a partir d’una obra, El saltamartí, que es troba tant en poesia com en teatre i en poemes corporis.
Batxillerat

J. London, Contextos de Joan Brossa. L’acció, la imatge i la paraula

Barcelona, Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2010. Ofereix una mirada des de fora sobre els diferents tipus de poesia de Brossa: teatre, poesia visual i poesia pròpiament dita, i també unes bones reflexions sobre les dificultats en la traducció de Brossa.
Tots els nivells

G. Bordons, Aprendre amb Joan Brossa

Barcelona, Publicacions UB, 2003. Llibre pedagògic que aplega una selecció de poemes de Brossa de diversos tipus agrupada en nous temes que pretenen ser els eixos principals d’aprenentatge i que alhora són els més tractats en la magna obra del poeta, així com els més atractius i els més propers als interessos de qualsevol lector. Els poemes es presenten acompanyats de propostes didàctiques i d’unes breus orientacions per al professorat
Infantil

Poemes visuals

Barcelona, Edicions 62 (Llibres de l’Escorpí 29), 1975. Reeditat el 2001. Conté 50 poemes visuals de la sèrie “Habitables”. Per les característiques del llibre és un magnífic divulgador de l’obra visual de Brossa.
Infantil

Poesia tipogràfica

Barcelona, Editat per Fundació Joan Brossa / Ajuntament de Barcelona, 2004. Antologia força completa de poemes visuals ordenats segons les lletres de l’alfabet i els números.
Primària

El saltamartí

Barcelona, Editorial Proa (Llibres de l’ossa menor 134), 1985. Reeditat el 2019. Llibre de 1963, que conté poemes quotidians molt representatius de la poesia de Brossa amb llenguatge col·loquial i que per primera vegada incloïa poemes visuals.
Primària

Fotopoemario

Madrid, La Fábrica, 2000. Reeditat el 2019. Treball conjunt realitzat per Joan Brossa i el fotògraf Chema Madoz. Tots dos, el primer des de la paraula i el segon des de la imatge, demostren com ambdues formes entre en diàleg i esdevenen eines al servei de la comunicació.
Primària

Antologia de poemas visuales

Madrid, Visor, 2019. Reproducció facsímil de cinquanta-vuit poemes visuals exposats molt poques vegades i en molts casos, encara inèdits. Es manté la materialitat original dels poemes. Edició a cura de Marc Audí.
Primària

Poemes transgredits

Madrid, Nórdica Libros, 2019. Selecció de cinquanta-tres poemes literaris i trenta poemes visuals que tenen en comú la transgressió de la forma en la poesia clàssica i el diàleg entre les diverses expressions de l’art. Edició a cura d’Àurea Juan.
ESO

Antologia de poemes de revolta (1943-1978)

  • Barcelona, Edicions 62 (El Cangur, 289), 2001. Reeditat el 2019. Antologia feta pel mateix autor l’any 1979 de poemes dispersos, de denúncia eufòrica, escrits la majoria durant els anys del franquisme. Molt interessant com a recull unitari per conèixer el Brossa més compromès políticament.
ESO

A partir del silenci

  • Barcelona, Editorial Cercle de lectors i Galàxia Gutenberg, 2001. Antologia polimòrfica distribuïda en dos grans blocs: un dedicat a les diferents formes practicades per Joan Brossa i l’altre als eixos transversals o temàtics. És un recull adequat per orientar-se en la lectura de la magna obra del poeta.
ESO

El dia a dia (1988-1992)

Barcelona,  Edicions 62 (Poesia, 109), 2007. Últim llibre editat pòstumament, amb textos inèdits. S’hi poden trobar poemes punyents, pel que fa al contingut social,  i també d’altres de caire més reflexiu.
ESO

Poesia escènica II: Strip-tease i teatre irregular (1966-1967

  • Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 100), 2012. Segon volum de la reedició de la poesia escènica. Recull de cinquanta-sis peces curtes, la majoria de les quals pertanyen a un gènere inusual en el teatre culte. A partir d’un gènere vulgar, el poeta aprofità la convenció del despullament per mostrar que les coses no són el que semblen.
ESO

Poesia escènica VI: Circ, màgia i titelles

(col. Textos a part, 119), 2013. Agrupa nou peces de les modalitats escèniques amb què Joan Brossa construïa l’altre peu del teatre català. Dues d’aquestes peces són peces de titelles i la resta combinen circ, music-hall, il·lusionisme, dansa, fregolismes, commedia dell’arte, ombres xineses, etc.
ESO

Poesia escènica III: mirades sobre l’amor i la vida (1956-1962)

Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 101), 2012. Aplega quatre obres de l'anomenat teatre "literari" de Joan Brossa, quatre exemples de l'etapa de maduresa que permeten apropar-nos a la seva idea de l'amor i la vida.
ESO

Poesia escènica VIII: Postteatre i teatre de carrer

  • (col. Textos a part, 137), 2014. Recull les peces teatrals que el mateix Brossa anomenà “postteatre” o “accions espectacle”. Escrites entre 1946 i 1962, són una selecció feta pel poeta a partir de material d’aquest tipus que havia escrit al llarg dels anys.
ESO

Poesia escènica XV: Accions musicals

  • Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 179), 2017. Conté la recopilació de les Accions musicals que Joan Brossa escrigué entre 1962 i 1978 i d’aquelles peces posteriors que en continuen l’esperit transgressor.
ESO

Poemes inèdits. Gual permanent / Mapa de lluites

  • Barcelona, :rata_books, 2017. Gual permanent (1977) i Mapa de lluites (1979-1984) són dos poemaris que no havien estat publicats en vida del poeta. El primer es caracteritza per la vigència i el valor atemporal d’uns poemes contundents i radicals amb fort esperit polític catalanista. El segon, en canvi, reflexiona més al voltant de l’escriptura i de la lectura. L’edició i el pròleg són a cura de Glòria de Bordons i l’epíleg de Vicenç Altaió.
Batxillerat

Viatge per la sextina (1976-1986)

Barcelona, Editorial Quaderns crema (Poesia dels Quaderns crema, 24), 1987. Reeditat el 2019. Recull dels quatre llibres de sextines escrits per Brossa entre el 1976 i 1986, dos dels quals havien estat publicats anteriorment a Llibres del Mall i Edicions 62. Un bon panorama d’aquesta forma mètrica, amb sextines lúdiques, polítiques, d’homenatge, etc.
Batxillerat

Poesia escènica I: Al voltant de Dau al Set

Tarragona, Arola Editors / Edicions URV  (col. Textos a part, 96), 2012. Primer volum de la reedició de la poesia escènica. En aquest volum es recull el teatre escrit per Brossa durant el període més important de la revista Dau al Set (de 1947 a 1950). Es tracta de peces molt curtes, generalment d’un sol acte, en què predomina l’absurd i el joc amb el llenguatge.
Batxillerat

Joan Brossa. Prosa completa i textos esparsos

Barcelona, RBA, 2013. Volum exhaustiu, d'interès multidisciplinari, que recull proses de creació, textos relatius a la seva poètica, com ara pròlegs i entrevistes, i, finalment, els més nombrosos, textos que presenten o acompanyen artistes, poetes, grups teatrals, i institucions, entre d'altres. Edició a cura de Glòria Bordons.
Batxillerat

Poesia escènica IV. Els déus i els homes

(col. Textos a part, 117), 2014. Presenta dues de les grans obres de Joan Brossa: (1959) i (1963), dos exemples amb trets temàtics i estilístics comuns, que permeten acostar-nos al teatre de text de Joan Brossa tant pel missatge que ens vol transmetre com per la forma poètica en què ho fa.
Batxillerat

Poesia escènica V. Estar al món el 1953

(col. Textos a part, 118), 2014. Aplega tres obres de Joan Brossa escrites aquell any: “La xarxa”, “El torrer” i “La jugada”. Són textos que permeten entrar a fons en l'univers de l'autor per tal com, ja des dels títols, en plantegen alguns dels símbols, recursos i estructures recurrents.
Batxillerat

Poesia escènica IX: L’ofici de viure

(col. Textos a part, 138), 2015. Recull quatre obres: Objecte principal, El sabater, El rellotger i Gran Ginyol. Escrites totes elles durant la primera meitat del 1957, són un exemple clar del compromís social que tenia el poeta amb el context històric en què va viure.
Batxillerat

Poesia escènica X i XI: Fregolisme o monòlegs de transformació (1965-1966) (1 i 2).

(col. Textos a part, 167-1968). Recull el volum de textos que Joan Brossa dedicà al transformista italià Leopoldo Fregoli en homenatge a la seva naixença.
Batxillerat

Poesia escènica XIV: Ballets i òperes

Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 178), 2017. Recull una de les vessants més experimentals del teatre de Joan Brossa: la inversió de gèneres típicament burgesos en favor d’una teatralitat lliure i subversiva.